Recepty
Sem nájdete denné jedálničky, bez ktorých si neviem predstaviť svoj deň:)
Raňajky
Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa! Zhodujú sa na tom všetci odborníci na výživu...
A preto na raňajky odporúčam..:
1. Nevarená ovsená kaša, odležaná cez noc, podávaná s karamelizovaným ovocím.
Suroviny na 1 porciu:
- 1/2 šálok ovsené vločky
- 1/2 šálok mlieko
- 1 ČL med
- 1 ks menšie jablko
- 1 PL šťava z citróna
- 1/4 ČL mletá škorica
- 1/4 ČL vanilková aróma
- 1 PL javorový sirup
- 1 hrsť vlašské orechy
- 6 ks černice
1. Ovsené vločky zalejeme studeným mliekom, vmiešame med a misku zakryjeme. Takto namočené vločky necháme odležať v chladničke celú noc.
2.Ráno jablko umyjeme, očistíme od jadrovníka a rozrežeme na mesiačiky. Ovsenú kašu vyberieme z chladničky. Rúru vyhrejeme na 220 °C.
3. Kúsky jablka preložíme na plech alebo do keramickej misky, posypeme škoricou, polejeme javorovým sirupom, citrónovou šťavou a pokvapkáme vanilkovou arómou. Pečieme do zlatista.
4. Na záver pridáme orechy a černice. Približne 5 minút dopečieme. Potom servírujeme.
2.TOASTY S AVOKÁDOM A VOLSKÝM OKOM
Najjednoduchšia, no veeeeľmi chutná kombinácia. U nás ju máme najčastejšie cez víkend na raňajky alebo počas týždňa na večeru. Stačí nakrájať avokádo na plátky, dať ho na toasty a pridať volské oko (s roztečeným žĺtkom, prosím!). Môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy a nakoniec to celé poprášiť čerstvo namletým čiernym korením. Mňam!
3. Kedže avokádo je úžasné, prihodím ešte jeden receptík /i keď receptov je habadej, ale tieto 2 sa naozaj u nás osvedčili najviac/, no toto je skôr recept na víkendy, a nie na bežné školské dni, pretože je troška dlhší a vyžaduje dlhšiu prípravu..
ĽAHKÝ ŠALÁT S AVOKÁDOM, PROSCIUTTOM, MOZZARELLOU A FRANCÚZSKYM DRESINGOM
POTREBUJEME:
obľúbený šalát (ja mám najradšej mix rôznych listov-rukola, špenát, čakanka, ľadový šalát…)
zrelé avokádo
pár plátkov prosciutta
mozzarellu
dijonskú horčicu
olivový olej
troška citrónovej šťavy
pečivo /najlešie čierne, ale v núdzi je chutné aj biele/ :-D
Najskôr si pripravíme dresing. Na ten zmiešame asi 3 lyžice olivového oleja s lyžicou dijonskej horčice a pár kvapkami citrónovej šťavy. Keď sa nám to celé spojí do kompaktnej hmoty (chvíľku to trvá), ochutnáme ju a prípadne dochutíme. Ak je dresing príliš hustý, pridáme olej, ak príliš riedky, horčicu :) Potom si nakrájame avokádo a mozzarellu s prosciuttom (no ja ich namiesto krájanie radšej trhám priamo do tanierov) a môžme servírovať!
Snack
Zdravé a chutné "snack" /malé jednohubky/, sú neoddeliteľnou súčasťou každého z Vás, len možno o tom neviete..čo také jablko, alebo banán po náročnej hodine v škole? Alebo nejaká karamelová tyčinka? Všetko toto sa dá nazvať chutnými "snackmi", ale či sú aj zdravé, to je už iná otázka :) Ukážem Vám najchutnejšie "snacky", kt. mňa už na prvý pohľad očarili a chuťou úplne získali..
1. Mandľové jednohubky s datľovou plnkou
Jemne chrumkavý, vláčny, zdravý dezert, ktorý sa skvelo hodí k čaju, káve alebo poháru mlieka.
Ingrediencie (na 12ks):
Na cesto:
150g mandľovej múky (pomletých mandlí)
2 PL roztopeného kokosového oleja
2 PL medu/agáve/javorového sirupu
1/2 ČL vanilkového extraktu
Na plnku:
100g sušených datlí (prípadne fíg)
4 PL citrónovej šťavy
1 ČL vanilkového extraktu
Postup:
Všetky suroviny na cesto si spolu zmiešame v mise a dáme odležať na 30 minút do chladničky.
V mixéri si zatiaľ rozmixujeme datle spolu s citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom na pastu.
Cesto vyberieme z chladničky a položíme ho na plech vystlatý papierom na pečenie. Prikryjeme ho druhým papierom na pečenie a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Čím užší a dlhší obdĺžnik urobíte, tým viac jednohubiek vám z cesta vznikne. Keď je cesto vyvaľkané, nanesieme naňho pozdĺžne plnku zhruba 0,5 cm od jedného kraja. Druhú stranu cesta (na ktorej nie je plnka) preložíme cez plnku a zarovnáme okraje. Vzniknutú rolku opatrne rozrežeme nožom na malé kúsky (neoddeľujeme ich od seba, rozpadli by sa) a dáme piecť na 180 stupňov po dobu 10-15 minút, dohneda.
2. Banánovo ovsené cookies bez múky, cukru a vajec z troch ingrediencií
Výborná rýchlovka vhodná ako zdravé raňajky alebo desiata. Tieto zdravé banánovo ovsené cookies bez múky, cukru a vajec sú naozaj len z troch ingrediencií a sú to najlepšie zdravé cookies aké som kedy mala! Určite ich vyskúšajte, pripravte si ich deň vopred na uponáhľané ráno a vyhnite sa tak nezdravým raňajkám alebo desiate. Dobrú chuť :)
Tento recept je na cca 12 menších ovsených cookies.
Ingrediencie:
2 zrelé veľké banány
polovica šálky kúskov tmavej čokolády (prípane vymeňte za brusnice/hrozienka)
1 a pol šálky ovsených vločiek
(ak chcete, môžete takisto pridať aj strúhaný kokos alebo oriešky)
Postup:
Predhrejte si rúru na 190 stupňov. Pripravte si plech na pečenie a vystlite ho papierom na pečenie.
Vo veľkej mise poriadne roztlačíme banány a zmiešame všetky ingrediencie dokopy. Z cesta tvarujeme malé cookies a ukladáme na plech. Pečieme 15 minút.
3. Zdravý jablkový sendvič s arašidovým maslom
Úplne jednoduchý, no za to veľmi lahodný a zdravý dezert, ktorý si môžete dať na raňajky alebo zabaliť na desiatu. Vďaka arašidovému maslu vo vnútri vás jeden jablkový “sendvič” dobre zasýti a dodá potrebnú energiu.
Ingrediencie na zdravý jablkový sendvič s arašidovým maslom:
jablko, nakrájané na krúžky s vyrezaným stredom
arašidové alebo mandľové maslo
hrozienka/oriešky
Inštrukcie
Arašidové maslo natrieme na jablkový plátok. Posypeme nadrobno nasekanými orieškami, prípadne hrozienkami a prikryjeme ďalším jablkovým plátkom.
Obed
1. Tortilla s mäsom a zeleným korením
Potrebujeme:- 4 tortillové placky
- 300 g kuracích pŕs
- 2 väčšie rajčiny
- polovicu šalátovej uhorky
- celé zelené korenie
- olivový olej
Na dressing:
- biely jogurt
- strúčik cesnaku
- horčicu
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Osolíme ich a okoreníme podrveným zeleným korením. Na panvici ohrejeme olivový olej a kuracie kúsky opečieme zo všetkých strán.
2. Rajčiny a šalátovú uhorku umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
3. V miske zmiešame biely jogurt s pretlačeným strúčikom cesnaku, trochou horčice, soľou a korením. Prípadne môžeme použiť aj niektoré bylinky podľa vašej chuti.
4. Tortillové placky ohrejeme (na panvici alebo krátko v mikrovlnke), potrieme dressingom a poukladáme na ne zeleninu a kuracie mäso. Zrolujeme a podávame . Spodnú časť môžeme zabaliť do alobalu, aby sa tortilla ľahšie jedla.
Dobrú chuť :)
2. Krevety s dusenou zeleninou
Potrebujeme:
- 2 ½ PL olivového oleja
- 1 červená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľký baklažán
- 2 cukety
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 PL čerstvého tymianu
- 3 paradajky
- 1 hrnček vykôstkovaných zelených olív
- ½ ČL mletej červenej papriky
- ½ ČL soli
- ½ ČL čerstvého mletého korenia
- 450 g vyčistených kreviet
- ¼ hrnčeka čerstvej mäty
- ¼ hrnčeka nakrájaných mandlí
Postup
1. Umyjeme a nakrájame všetku zeleninu na menšie kúsky. Nakrájame tymian.
2. Na panvici ohrejeme2 PL olivového oleja, osmažíme cibuľku a pridáme cesnak a pražíme 2 minúty. Pridáme baklažán, cuketu a papriku a opekáme asi 5 minút. Pridáme tymian, paradajky, olivy a ochutíme mletou červenou paprikou, soľou a korením. Znížime teplotu a dusíme asi 15-20 minút.
3. Na druhej teflónovej panvici ohrejeme zvyšok oleja, pridáme krevety a pražíme ich cca 2 minúty z každej strany. Po opražení ich vmiešame do zeleniny.
4. Naservírujeme na taniere, ozdobíme mätou a mandľami a podávame.
3. Provensálske cestoviny
Potrebujeme (4 porcie):
- 225 g cestovín penne
- 1 lyžica olivového oleja
- 25 g čiernych olív (vykôstkované a pokrájané)
- 25 g sušených paradajok, ktoré namočíme, scedíme a pokrájame
- 400 g konzervovaných artičokových srdiečok, odkvapkaných a rozpolených
- 115 g mladých cukín, očistených a pokrájaných
- 115 g rozpolených cherry paradajok
- 100 g zeleného šalátu (rôzne druhy)
- soľ a čierne korenie
- potrhané bazalkové listy na ozdobenie
Na zálievku:
- 4 lyžice prepasírovaných paradajok
- 2 lyžice bieleho nízkotučného jogurtu
- 1 lyžica nesladenej pomarančovej šťavy
- 1 malá viazanička čerstvej bazalky
Postup:
1. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Dbáme na to, aby neboli príliš mäkké. Prepláchneme a vrátime do hrnca.
2. Pridáme olivový olej, olivy a sušené paradajky. Posolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
3. Artičoky s cukinami a cherry paradajkami zmiešame s uvarenými cestovinami. Na dno servírovacej misy poukladáme listy zeleného šalátu.
4. Pri príprave zálievky zmiešame všetky prísady a prelejeme nimi cestoviny so zeleninou.
5. Cestoviny poukladáme na šalátové listy a ozdobíme potrhanými bazalkovými lístkami.
Večera
1. CHRUMKAVÝ ZEMIAKOVÝ KOLÁČ
Tento zemiakový koláč je veľkým hitom u nás. Recept je veľmi jednoduchý, zdravý a prispôsobivý vašim chutiam. Pripravuje sa skoro ako zemiaková placka, ale len skoro! :)
Koláč som piekla v okrúhlom pekáči na pizzu, ale pokojne to môžete piecť aj na plechu. Aj zemiaky môžete použiť akékoľvek, aj sladké. Poslúži aj ako príloha.
Suroviny (2 – 4 porcie):
400 g zemiakov, nastrúhaných na hrubo,
1/3 šálky vaječných bielkov (asi 2 vajcia),
1/3 šálky parmezánu, alebo syr podľa chuti,
2 strúčiky cesnaku,
čierne korenie,
majoránka,
drvená rasca,
olivový olej,
soľ
Postup: Rúru som si predhriala na 200 stupňov a plech som si vyložila papierom na pečenie, ktorý som potrela olivovým olejom. Všetky suroviny som si zmiešala v miske a zmes rozložila po plechu na úplne tenko. Piekla som cca 30 minút. Pred krájaným necháme trochu vychladnúť. Podávať môžete s obľúbeným dressingom alebo ako prílohu.
2. OPEKANÝ SEZÓNNY ŠALÁT Z POHÁNKY, CUKINY, HRÁŠKU A ŠUNKY
Tu nie je moc o čom. Záhrada plná cukín, hrášku, byliniek a ďalšej sezónnej zeleniny, či strukovín. Doma zas plná skrinka pohánky – ŠALÁT! Letný, ľahký, sezónny, rýchly, nabitý plný vitamínov a vlákniny! A aby som nezabudla, výborný! Tak čo, vrhnete sa do varenia? ;)
Suroviny ( 2 porcie):
½ šálky pohánky,
1 stredne veľká cukina,
½ šálky hrášku,
100 g kvalitnej kuracej šunky s vysokým obsahom mäsa,
1 strúčik cesnaku,
bazalka,
čierne korenie,
oregano,
soľ,
olivový olej,
+ trocha postrúhaného parmezánu, podľa chuti
Postup: Najprv som si uvarila pohánku (na ½ šálky približne použite 1 a ½ šálky vody), ktorú som si zľahka osolila. Kým sa pohánka varila, nakrájala som si na malé kocky cukinu a šunku na jemné pásiky. Potom som si na panvici rozohriala olivový olej, pridala cukinu, hrášok a opekala, dokiaľ cukina a hrášok nezmäkol a pridala šunku. Následne som dochutila soľou, trochou oregana, bazalky a čiernim korením. Do tejto zmesi som pridala uvarenú pohánku a ešte 1-2 minútky opiekla a odstavila. Nakoniec som primiešala cesnak a troška parmezánu na chuť. Hotovo. Podávame.
Kedže večera je tiež potrebná, treba však porozmýšľať nad jedlom, ktoré je správne a vhodné pre nás na večer... Každopádne nič nepokazíte pohárom čistej vody s citrónom, alebo "smoothiem"..
Pre ďalšie recepty sa pozrite na stránku, ktorú máte v ďalšej sekcii :)
Dobrú chuť a veľa šťastia pri kulinárstve :)))