Najjednoduchšie na prípravu raw food jedál je ovocie a zelenina, ale surové sa konzumujú aj ryby, orechy, morské plody, mliečne výrobky či mäso. Ak máte v obľube orechy, strukoviny alebo iné semená stačí ich nechať odmočiť alebo vyklíčiť. Ako pomocník pri príprave jedál sa používajú rôzne mixéry, sušičky alebo odšťavovače.
Raw food
Raw food predstavuje nevarené, tepelne nespracované a často aj organické potraviny. Myšlienka surovej stravy sa opiera o fakt, že tepelne neupravené potraviny obsahujú enzýmy, baktérie a ďalšie mikroorganizmy, ktoré pomáhajú pri trávení. Má vyššiu nutričnú hodnotu a je bohatá aj na antioxidanty.
RAW štedrák
Suroviny:
Korpus:
- 2 hrnčeky orechy
- 1/2 hrnčekov hrozienka
Maková plnka:
- 1/2 hrnčekov mak
- 1 hrnček sušené slivky
- 1/2 PL med
- 1 PL citrón
Orechová plnka:
- 1 hrnček vlašské orechy
- 1/4 hrnčekov med
- 1/4 hrnčekov kokosový olej
- 3 PL citrón
Čokoládová poleva:
- 2 PL kokosový olej
- 2 PL kakao
- 1 PL med
1. Hrozienka namočíme na hodinu do vody. Potom ich spolu s orechmi rozmixujeme a zmes natlačíme do formy.. .
2.Urobíme si makovú plnku: Sušené slivky tiež namočíme aspoň na hodinu do vody a potom spolu pomletým makom, medom a citrónovou šťavou mixujeme na kašu asi cca 5 minút.
3.Orechovú plnku urobíme rozmixovaním orechov, medu, roztopeného kokosového oleja a citrónovej šťavy.
4.Na základ dáme najprv makovú plnku, potom orechovú a vrch polejeme polevou, ktorú pripravíme rozmiešaním roztopeného kokosového oleja, kakaa a medu.
5.Necháme vychladiť v chladničke aspoň 3-4 hodiny (ideálne cez noc). Dobrú chuť!
Brokolicová polievka s ovsenou smotanou
Suroviny:
- 1 kg brokolica
- ovsená smotana alebo iná rastlinná
- mladý cesnak taký čo má mäkučké šupky
- soľ, korenie
- olej z lieskových orieškov
- špaldové guličky na posypanie
Postup receptu:
-
1.Uvaríme si 1,5l vody. Pred varom pridáme mladý cesnak, nakrájanú brokolicu a vypneme. Brokolica sa nemá variť, len zohriať. Scedíme a pridáme do vitamixu spolu s ostatnými ingredienciami a asi deci vody, v ktorej sa cesnak a brokolica zohriali.
-
2.Vymixujeme hladkú kašu do ktorej prilejeme ovsenú smotanu. Smotana má mať izbovú teplotu, inak vám celú zmes schladí. Pointou polievky je zachovať v ingredienciách živiny.
-
3.Vrch polievky na tanieri ozdobte smotanou a môžete aj skrojkami surovej brokolice a môžete pridať aj špaldové guličky či opražené ovsené vločky.
RAW cuketové jednohubky
Na tejto kombinácii surovej zeleniny je super to, že príprava trvá kratšie ako ich zjedenie :) Nachystajte si pevné mladé cukety, kešu oriešky, ľan, olivový olej, cesnak, červenú čerstvú papriku, avokádo a bylinky, či klíčky alebo výhonky, nastrúhanú zeleninu na plátky, orechy- čo vás len napadne. Krémy ktoré vytvoríte môžete pokojne natrieť aj na hrianky či plátky pečiva a tak dodať s plátkami cukety viac nápaditosti na slávnostný párty stôl.
Suroviny:
- mladá cuketa
- kešu oriešky
- ľan
- olivový olej
- cesnak
- čerstvá červená paprika
- avokádo
- bylinky
- klíčky alebo výhonky
- nastrúhanú zeleninu na plátky
- orechy
- čo vás len napadne
Postup receptu:
-
1.Cukety umyjeme a nakrájame na cca 7-10mm plátky. Či priečne alebo rovné kolieska, nechám na vašej fantázii. Krájame ich tesne pred párty, aby nezoschli. Ak nemáte čas, nakrájané plátky poukladajte na vlhkú bavlnenú utierku a šup s nimi do chladničky.
-
2.Nátierka Kešu – avokádo: v mixéri vymixujte namočené kešu (hodinku pred použitím stačí) s avokádom. Pomery nechám na vašom uvážení.
-
3.Ak je avokádo úplne mäkké, kešu ani namočiť nepotrebujete. Pridajte soľ, za polievkovú lyžicu ľanu a bazalku. Ľan vám spôsobí to, že sa vám žiaden z krémov neroztečie po tanieri.
-
4.Rôznorodosť krémov vyrobíte pridaním rôznych korenín, môžete pridať kurkumu, kajenské korenie, či sušené paradajky. Červenú papriku môžete s cesnakom vymixovať s kešu a ľanom a kúskom cukety.
-
5.Ozdobíme bylinkami, rukolou a kúskami zeleniny tak, aby oči jedli skôr ako žalúdok :)
Raw termix / tvarohový termix z čistých ingrediencií
Pamätám sa, že ako malá som milovala termixy. Boli citrónové, jahodové a najviac najlepšie čokoládové. Vtedy, je to už asi 38r dozadu, boli aj termixy bez konzervantov a používané prírodné farbivá. Neviem, koľko v nich bolo cukru, ale kvalita „totalitných“ mlsieks a vôbec nedala porovnať so súčasnými výrobkami plnými stabilizátorov a farbív. Preto si my veľké deti doma robíme termix sami a v obchode regále s „umeláčmi“ vytrvalo bojkotujeme. Ako na to?
Suroviny:
- 1 hrsť raw kakaové bôby
- 1 hrsť namočené kešu orechy
- raw kakaový prášok
Postup receptu:
-
1.Môžete použiť banán alebo slivky, vanilku (vždy keď píšem vanilku, myslím ten struk pravej a voňavej vanilky, nie vanilkový cukor). Ak nepotrebujete raw kvalitu, namiesto raw kakaových bôbov použite čistý plnotučný tvaroh (slovenský) a 100% kakao. Môžete pridať 2PL javorového sirupu.
-
2.Pripravte si mixér. Ak ideme cestou raw verzie, do mixéru idú prvé bôby, lebo sú najtvrdšie. Namixujeme ich na hrubší prach a pridáme kešu, javorový sirup, vanilku a ja dávam aj štipku soli. Pridajte kakaový prášok a banán a slivku, alebo aj cuketu.
-
3.Poznám mnohých alergikov, ošúpaná cuketa je výbornou konzistenčnou náhradou za banán aj v smoothie. Kakaové bôby sú ľahučko kyslasté, v raw termixe vytvárajú ilúziu tvarohu, chutia samozrejme inak.
-
4.Tento „termix“ jedávame hneď sám, alebo s ovsenými lievancami, podávame ho v palacinkách alebo s ovocím.
Kokosovo-orechové raw trojuholníky
Pridávam aj fotorecept, nakoľko toto je môj obľúbený raw koláčik :)
Suroviny:
Cesto:
- 2 šálky hrozienka
- 2 šálky kokosová múčka
- 2 šálky vlašské orechy
- 2 PL vanilkový extrakt
- 3 ks citrón
- 2 ks jablko
Plnka:
- 1 šálka kokosový olej
- 1/2 šálok med
- 1 PL vanilkový extrakt
- 1 ks citrón
- 6 šálok vlašské orechy
Postup receptu:
-
1.Na vrch vylejeme plnku a takisto ju zarovnáme. Posypeme strúhaným kokosom. Prikryte misu fóliou a dajte na noc do chladničky (ak je nastavená na dostatočne nízku teplotu). Ak poriadne nestuhne, vložte ho ešte na hodinu-dve do mrazničky. Dobrú chuť :)
-
2.V mixéri rozmixujeme vlašské orechy, vydlabané jablká a hrozienka na kašu.
-
3.Do kokosu pridáme vanilkový extrakt a šťavu s citrónov.
-
4.Pridáme rozmixované hrozienka, jablká a orechy, med podľa chuti a všetko poriadne premiešame. Rovnomerne rozotrieme cesto do formy.
-
5.Potom si v mixéri rozmixujte všetky ingrediencie na plnku dohladka a rozotrieme na cesto.
-
6.Posypeme strúhaným kokosom.
-
7.Koláč prikryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky.
-
8.Dobrú chuť :)