OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Zdravé chuťovky

Raw food

Raw food predstavuje nevarené, tepelne nespracované a často aj organické potraviny. Myšlienka surovej stravy sa opiera o fakt, že tepelne neupravené potraviny obsahujú enzýmy, baktérie a ďalšie mikroorganizmy, ktoré pomáhajú pri trávení. Má vyššiu nutričnú hodnotu a je bohatá aj na antioxidanty.

Najjednoduchšie na prípravu raw food jedál je ovocie a zelenina, ale surové sa konzumujú aj ryby, orechy, morské plody, mliečne výrobky či mäso. Ak máte v obľube orechy, strukoviny alebo iné semená stačí ich nechať odmočiť alebo vyklíčiť. Ako pomocník pri príprave jedál sa používajú rôzne mixéry, sušičky alebo odšťavovače.

 

RAW štedrák

Suroviny:

Korpus:

  • 2 hrnčeky orechy
  • 1/2 hrnčekov hrozienka

Maková plnka:

  • 1/2 hrnčekov mak
  • 1 hrnček sušené slivky
  • 1/2 PL med
  • 1 PL citrón

Orechová plnka:

  • 1 hrnček vlašské orechy
  • 1/4 hrnčekov med
  • 1/4 hrnčekov kokosový olej
  • 3 PL citrón

Čokoládová poleva:

  • 2 PL kokosový olej
  • 2 PL kakao
  • 1 PL med

1. Hrozienka namočíme na hodinu do vody. Potom ich spolu s orechmi rozmixujeme a zmes natlačíme do formy.. .

2.Urobíme si makovú plnku: Sušené slivky tiež namočíme aspoň na hodinu do vody a potom spolu pomletým makom, medom a citrónovou šťavou mixujeme na kašu asi cca 5 minút.

3.Orechovú plnku urobíme rozmixovaním orechov, medu, roztopeného kokosového oleja a citrónovej šťavy.

4.Na základ dáme najprv makovú plnku, potom orechovú a vrch polejeme polevou, ktorú pripravíme rozmiešaním roztopeného kokosového oleja, kakaa a medu.

5.Necháme vychladiť v chladničke aspoň 3-4 hodiny (ideálne cez noc). Dobrú chuť!

Fotorecept: RAW štedrák

Brokolicová polievka s ovsenou smotanou

Suroviny:

  • 1 kg brokolica
  • ovsená smotana alebo iná rastlinná
  • mladý cesnak taký čo má mäkučké šupky
  • soľ, korenie
  • olej z lieskových orieškov
  • špaldové guličky na posypanie

Postup receptu:

  • 1.
    Uvaríme si 1,5l vody. Pred varom pridáme mladý cesnak, nakrájanú brokolicu a vypneme. Brokolica sa nemá variť, len zohriať. Scedíme a pridáme do vitamixu spolu s ostatnými ingredienciami a asi deci vody, v ktorej sa cesnak a brokolica zohriali.
  • 2.
    Vymixujeme hladkú kašu do ktorej prilejeme ovsenú smotanu. Smotana má mať izbovú teplotu, inak vám celú zmes schladí. Pointou polievky je zachovať v ingredienciách živiny.
  • 3.
    Vrch polievky na tanieri ozdobte smotanou a môžete aj skrojkami surovej brokolice a môžete pridať aj špaldové guličky či opražené ovsené vločky.
    Brokolicová polievka s ovsenou smotanou
     
     

    RAW cuketové jednohubky

    Na tejto kombinácii surovej zeleniny je super to, že príprava trvá kratšie ako ich zjedenie :) Nachystajte si pevné mladé cukety, kešu oriešky, ľan, olivový olej, cesnak, červenú čerstvú papriku, avokádo a bylinky, či klíčky alebo výhonky, nastrúhanú zeleninu na plátky, orechy- čo vás len napadne. Krémy ktoré vytvoríte môžete pokojne natrieť aj na hrianky či plátky pečiva a tak dodať s plátkami cukety viac nápaditosti na slávnostný párty stôl.

    Suroviny:

    • mladá cuketa
    • kešu oriešky
    • ľan
    • olivový olej
    • cesnak
    • čerstvá červená paprika
    • avokádo
    • bylinky
    • klíčky alebo výhonky
    • nastrúhanú zeleninu na plátky
    • orechy
    • čo vás len napadne

    Postup receptu:

     
    • 1.
      Cukety umyjeme a nakrájame na cca 7-10mm plátky. Či priečne alebo rovné kolieska, nechám na vašej fantázii. Krájame ich tesne pred párty, aby nezoschli. Ak nemáte čas, nakrájané plátky poukladajte na vlhkú bavlnenú utierku a šup s nimi do chladničky.
    • 2.
      Nátierka Kešu – avokádo: v mixéri vymixujte namočené kešu (hodinku pred použitím stačí) s avokádom. Pomery nechám na vašom uvážení.
    • 3.
      Ak je avokádo úplne mäkké, kešu ani namočiť nepotrebujete. Pridajte soľ, za polievkovú lyžicu ľanu a bazalku. Ľan vám spôsobí to, že sa vám žiaden z krémov neroztečie po tanieri.
    • 4.
      Rôznorodosť krémov vyrobíte pridaním rôznych korenín, môžete pridať kurkumu, kajenské korenie, či sušené paradajky. Červenú papriku môžete s cesnakom vymixovať s kešu a ľanom a kúskom cukety.
    • 5.
      Ozdobíme bylinkami, rukolou a kúskami zeleniny tak, aby oči jedli skôr ako žalúdok :)
      RAW cuketové jednohubky
       
       

      Raw termix / tvarohový termix z čistých ingrediencií

      Pamätám sa, že ako malá som milovala termixy. Boli citrónové, jahodové a najviac najlepšie čokoládové. Vtedy, je to už asi 38r dozadu, boli aj termixy bez konzervantov a používané prírodné farbivá. Neviem, koľko v nich bolo cukru, ale kvalita „totalitných“ mlsieks a vôbec nedala porovnať so súčasnými výrobkami plnými stabilizátorov a farbív. Preto si my veľké deti doma robíme termix sami a v obchode regále s „umeláčmi“ vytrvalo bojkotujeme. Ako na to?

      Suroviny:

      • 1 hrsť raw kakaové bôby
      • 1 hrsť namočené kešu orechy
      • raw kakaový prášok

      Postup receptu:

      • 1.
        Môžete použiť banán alebo slivky, vanilku (vždy keď píšem vanilku, myslím ten struk pravej a voňavej vanilky, nie vanilkový cukor). Ak nepotrebujete raw kvalitu, namiesto raw kakaových bôbov použite čistý plnotučný tvaroh (slovenský) a 100% kakao. Môžete pridať 2PL javorového sirupu.
      • 2.
        Pripravte si mixér. Ak ideme cestou raw verzie, do mixéru idú prvé bôby, lebo sú najtvrdšie. Namixujeme ich na hrubší prach a pridáme kešu, javorový sirup, vanilku a ja dávam aj štipku soli. Pridajte kakaový prášok a banán a slivku, alebo aj cuketu.
      • 3.
        Poznám mnohých alergikov, ošúpaná cuketa je výbornou konzistenčnou náhradou za banán aj v smoothie. Kakaové bôby sú ľahučko kyslasté, v raw termixe vytvárajú ilúziu tvarohu, chutia samozrejme inak.
      • 4.
        Tento „termix“ jedávame hneď sám, alebo s ovsenými lievancami, podávame ho v palacinkách alebo s ovocím.
        Raw termix / tvarohový termix z čistých ingrediencií
         
         

        Kokosovo-orechové raw trojuholníky

        Pridávam aj fotorecept, nakoľko toto je môj obľúbený raw koláčik :)

        Suroviny:

        Cesto:

        • 2 šálky hrozienka
        • 2 šálky kokosová múčka
        • 2 šálky vlašské orechy
        • 2 PL vanilkový extrakt
        • 3 ks citrón
        • 2 ks jablko

        Plnka:

        • 1 šálka kokosový olej
        • 1/2 šálok med
        • 1 PL vanilkový extrakt
        • 1 ks citrón
        • 6 šálok vlašské orechy

        Postup receptu:

         
        • 1.
          Na vrch vylejeme plnku a takisto ju zarovnáme. Posypeme strúhaným kokosom. Prikryte misu fóliou a dajte na noc do chladničky (ak je nastavená na dostatočne nízku teplotu). Ak poriadne nestuhne, vložte ho ešte na hodinu-dve do mrazničky. Dobrú chuť :)
          Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • 2.
          V mixéri rozmixujeme vlašské orechy, vydlabané jablká a hrozienka na kašu.
          Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • 3.
          Do kokosu pridáme vanilkový extrakt a šťavu s citrónov.
          Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • 4.
          Pridáme rozmixované hrozienka, jablká a orechy, med podľa chuti a všetko poriadne premiešame. Rovnomerne rozotrieme cesto do formy.
          Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • 5.
          Potom si v mixéri rozmixujte všetky ingrediencie na plnku dohladka a rozotrieme na cesto.
          Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • 6.
          Posypeme strúhaným kokosom.
          Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • 7.
          Koláč prikryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky.
          Fotorecept: Kokosovo-orechové raw trojuholníky
        • 8.
          Dobrú chuť :)